Vår historia

År 2019

Företaget budgeterar för 24 miljoner SEK och har ett förväntat resultat på 2,5 miljoner SEK.

År 2018

För miljöns skull har företaget borrat hål för vatten och installerat en vattenreningsanläggning som förser fabriken med allt process vatten. Dessutom har investering gjorts i en ny 125 hästars högtyckspump för att öka kapaciteten i vattenskärmaskinerna. Man bygger en sandficka för enklare hantering och förvaring av förbrukad sand. Hela personalstyrkan genomgår kurs i Hjärt- och lungräddning och en defibrillator köps in till företaget. Stor satsning görs också för att förnya ISO certifikatet till ISO 9001:2015. Företaget nyinvesterar  i ytterligare en fleroperationsmaskin som ska gå i tvåskift. Fyra nya medarbetare anställs och man har nu 11 anställda, Omsätter 18,2 miljoner SEK och har ett resultat på 1,4 miljoner SEK.

År 2017

För sjunde året i rad ställer företaget ut på underleverantörsmässan och erhåller flera nya kunder.

Omsättning 11,6 miljoner SEK och resultat 660 000SEK.

År 2016

Man inser att viss utbildning behövs så alla anställda erhålls truckkort. Investering görs i ytterligare en laserskärmaskin och en helautomatisk borst- och avgradningsmaskin med kombinerad slipmaskin. Omsättning 11 miljoner SEK och resultat 1 322 000SEK.

År 2015

Marcus är tillbaka på företaget och man kavlar nu upp ärmarna för att komma på fötter igen. Målsättningen är att återta svarta siffror. Omsättning 8,5 miljoner SEK och resultat 356 000SEK.

År 2014

En stor kund försvinner och det blir en stor smäll för företaget. Man hade satsat allt förmycket på en och samma kund. Det blir svåra tider under en period innan man åter lyckas få in en stor kund.

Under samma år går Marcus tillbaka till spegelsliperiet som numer har antagit namnet GFAB för att gå in som produktionschef där under ett halvår. 6 månader blev 18 månader innan Marcus är tillbaka på SVABsweden igen. Man omsätter 7,2 miljoner SEK.

År 2013

Fastigheten i Älghult erbjuder ändamålsenliga lokaler men då en större industrifastighet i Alstermo blir till salu väljer man att slå till. Där finns goda utvecklingsmöjligheter på sina 4500m2. Alla maskiner flyttades till de nya lokalerna under året och vid tiden för semestern firades flytten med att alla anställda gick de 6 km från den gamla lokalen i Älghult till den nya i Alstermo. Investeringar görs i en kantpress och ytterligare en vattenskärmaskin. Man har 10 anställda och omsätter 24 miljoner SEK.

År 2012

Företaget blomstrar och företaget utnämns till årets företagare av Uppvidinge Kommun. Det är en stor ära för oss och vi känner en stor stolthet över detta pris. För att möta fler kunders önskemål så genomgår företaget en ISO certifiering enligt ISO 9001:2005 och en säljare anställs.

År 2011

För att knyta fler kontakter ställer man för första gången ut på underleverantörsmässan på Elmia i Jönköping.

År 2010

Produktionen rullar på och flera intressanta projekt bereds. Eftersom vattenskärning idag utgör en liten del av företagets verksamhet väljer man nu att ta det kortare företagsnamnet SVAB Sweden i bruk. Företaget hanterar nu 2000 ton material årligen, har sju anställda och omsätter 22 miljoner SEK.

År 2009

Mitt under svidande lågkonjunktur får företaget en stororder från fordonsindustrin. Man väljer att satsa på maskiner och utrustning för att kunna leverera och fortsätta leva upp till högt ställda krav och förväntningar. Man investerar i en laserskärmaskin och en riktmaskin.

År 2008

Efter några år av tillväxt och utveckling är man trångbodda i garaget och köper en industrifastighet i Älghult på 2300m2, ett stenkast från Alstermo. I dessa luftiga lokaler fanns nu en vattenskärmaskin och tre fleroperationsmaskiner. Företaget har 5 anställda och omsätter sex miljoner SEK.

År 2001-2007

2001 anställdes en person och året därpå införskaffades ytterligare en skärmaskin som senare såldes till Dubai. Under kommande år fick lokalen utökas genom att flytta väggar i tre omgångar till en slutlig yta på 800m2. Övertygade om vikten av att bredda verksamheten fortsätter bröderna att investera i fleroperationsmaskiner för bearbetning av aluminium, stål, rostfritt och gummi.

År 2000

Bröderna Marcus Silvander och Mattias Norén arbetar hos morfar på Spegelsliperiet Lindbergs i Alstermo. Morfar Valter Lindberg som är entreprenör och grundare till Spegelsliperiet Lindbergs och som senare blir en av Europas största glasindustri GFAB. Bröderna kommer i kontakt med den nya tekniken att skära med vatten och insåg snart att det fanns en efterfrågan att skära andra material än glas.

Starkt präglade av morfar Valter Lindberg bestämmer sig bröderna för att satsa på vattenskärning. Marcus och Mathias startar företaget Svensk vattenskärning AB i Alstermo. De köper en mindre lastbil och hyr in sig vid en vattenskärmaskin i Ronneby. Varje torsdag kväll packar de sin lastbil med material och på fredagen direkt efter arbetet på Spegelsliperiet åker de till Ronneby för att vattenskära hela helgen. Snart har de fått ihop kapital till att köpa en egen vattenskärmaskin och hyr in sig i ett enkelt garage på 220m2  i Alstermo med en hyra på 2400kr. Vattenskärmaskinen stod klar i lokalen och startades på självaste Skärtorsdagen 2000.

 

”Morfar sade alltid att man ska satsa i lågkonjunktur och accelerera när hjulen snurrar för fullt. Hans ord har vi burit med oss under arbetet med att bygga upp företaget. ”
Marcus Silvander